Ύπνος στα βρέφη. Νέες οδηγίες από την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής

thermokoitida zois

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι η κύρια αιτία θανάτου για τα μωρά ηλικίας κάτω των 1 χρόνων. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχει εκδώσει νέες οδηγίες προς τους γονείς  για το πως να προστατεύουν τα μωρά τους από τον απροσδόκητο θάνατο που σχετίζεται με τον ύπνο και ονομάζεται αιφνίδιος βρεφικός θάνατος.

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) - που αναφέρεται επίσης ως «ο θάνατος στην κούνια» - ορίζεται ο απροσδόκητος θάνατος ενός φαινομενικά υγιούς μωρού ηλικίας κάτω των 12 μηνών. Ο θάνατος στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Κάθε χρόνο, περίπου 3.500 βρέφη στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με τον ύπνο (ακούσιας ασφυξία και στραγγαλισμός) στο κρεβάτι. Ενώ τα περιστατικά αιφνίδιου βρεφικού θανάτου έχουν μειωθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα ποσοστά της ακούσιας ασφυξίας και στραγγαλισμού μεταξύ των βρεφών κατά τη διάρκεια του ύπνου έχουν αυξηθεί. Το 2014 στην Αμερική δηλώθηκαν 21,4 θάνατοι για κάθε 100.000 γεννήσεις.

 

Με αφορμή τα πιο πάνω η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής εκδίδει τις ακόλουθες νέες οδηγίες:

  • Αποφύγετε το μαλακό κρεβάτι, τα παιχνίδια, τα μαλακά προστατευτικά  σε χώρους για ύπνο. Συγκεκριμένα συνιστώνται τα ακόλουθα:
  • Τα μωρά να κοιμούνται ανάσκελα σε σταθερή επιφάνεια. Το στρώμα πρέπει να είναι καλά στερεωμένο στο κρεβάτι.
  •  Όταν είναι το μωρό είναι ξύπνιο είναι καλά να το βάζετε μπρούμυτα, κάτω φυσικά από τη δική σας επίβλεψη.  Αυτό βοηθά τη καλύτερη εξέλιξη του παιδιού.
  • Το κρεβατάκι και γενικά η περιοχή που κοιμάται ένα μωρό πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο λιτή γ?