Μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών σε μαιευτική κλινική: Πόσο απαραίτητη είναι

photo

Μία Μαιευτική Κλινική είναι ένα Νοσηλευτικό Ίδρυμα που έχει σκοπό την παροχή υπηρεσιών υγείας στα νοσηλευόμενα εντός αυτής άτομα. Επειδή όμως οι νοσηλευόμενοί της είναι ιδιαιτέρως ευπαθείς (εγκυμονούσες, λεχωίδες και νεογέννητα) η παροχή υπηρεσιών υγείας οφείλει να είναι άμεση, εξειδικευμένη και πλήρης καλύπτουσα απολύτως όλα τα πιθανά ή απρόβλεπτα γεγονότα που θα μπορούσαν να συμβούν κατά τη διαδικασία του τοκετού, πριν ή μετά αυτόν.

Όπως είναι γνωστό, μοναδικός σκοπός ύπαρξης όλων των εξετάσεων του προγεννητικού ελέγχου και της εν γένει παρακολούθησης της εγκυμοσύνης και του τοκετού είναι η απόκτηση ενός υγιούς παιδιού. Επομένως και ο σκοπός ύπαρξης της Μαιευτικής Κλινικής είναι η διασφάλιση της απόκτησης ενός υγιούς παιδιού, τουλάχιστον όσον αυτό εξαρτάται από την ιατρική επάρκεια και τις συνθήκες νοσηλείας μητέρας και παιδιού.

Μία σύγχρονη Μαιευτική Κλινική οφείλει να διασφαλίζει απολύτως τη δυνατότητα νοσηλείας μητέρας και παιδιού στο υψηλότερο επίπεδο παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Επομένως η ύπαρξη Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (Μ.Ε.Ν.Ν.) αποτελεί προϋπόθεση λειτουργίας μιας σύγχρονης Μαιευτικής Κλινικής ώστε να έχει εξ ορισμού δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης των επειγόντων καταστάσεων που αφορούν την υγεία του νεογνού.

Στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας λειτουργεί Μ.Ε.Ν.Ν. από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της Κλινικής, εδώ και περισσότερο από 9 χρόνια, με τεράστιο έργο παροχής εξειδικευμένων, υψηλού επιπέδου Υπηρεσιών Υγείας στα πρόωρα νεογνά, αλλά και στα νεογνά με άλλα προβλήματα, που γεννήθηκαν στην Κλινική μας και που προέρχονται από όλη τη Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Πιερία κ.λ.π.

Μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών σε μαιευτική κλινική: Πόσο απαραίτητη είναι Η Μ.Ε.Ν.Ν. είναι στελεχωμένη από 6 έμπειρους, εξειδικευμένους Παιδιάτρους – Νεογνολόγους υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή της Κλινικής κ. Δ. Νέτσκου, ο οποίος είναι Παιδίατρος – Νεογνολόγος, τέως Διευθυντής Ε.Σ.Υ. στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, με εξειδίκευση στην Παιδοκαρδιολογία & και στην Εμβρυϊκή Καρδιολογία. Η Μ.Ε.Ν.Ν. είναι επίσης στελεχωμένη από μαίες εξειδικευμένες στη νοσηλεία προώρων νεογνών αρκετές από τις οποίες, όπως και η Προϊστάμενη έχουν μακροχρόνια εμπειρία εργασίας στην αντίστοιχη Μ.Ε.Ν.Ν. του ΙΑΣΩ της Αθήνας.

Τέλος η Μ.Ε.Ν.Ν. υποστηρίζεται από 2 παιδοοφθαλμιάτρους και παιδοακτινολόγους σε συνεργασία με το παιδοακτινολογικό τμήμα του ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ Αθηνών για τη διασφάλιση της παρακολούθησης των μικρών προώρων νεογνών, τη διενέργεια και ερμηνεία εξειδικευμένων εξετάσεων π.χ. μαγνητικές τομογραφίες όλων των οργάνων σε εξαιρετικά πρόωρα νεογνά, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των απώτερων προβλημάτων που σχετίζονται με την προωρότητα. Για τον ίδιο σκοπό στη Μονάδα παρέχει τις υπηρεσίες της και παιδο-φυσικοθεραπεύτρια, η οποία διασφαλίζει την άμεση παρέμβαση στα νοσηλευόμενα νεογνά, όπου αυτό είναι απαραίτητο, εκπαιδεύοντας ταυτόχρονα και το προσωπικό.

Μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών σε μαιευτική κλινική: Πόσ

Νεογνά που γεννήθηκαν στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

11.000

Νεογνά που νοσηλεύθηκαν στη Μ.Ε.Ν.Ν.

2.016

Σύνολο Πρόωρων Νεογνών στη Μ.Ε.Ν.Ν.

1.055 (57%)

Σύνολο Νεογνών στη Μ.Ε.Ν.Ν. με άλλα προβλήματα

961 (43%)

Σύνολο Πρόωρων Νεογν. πολύ χαμηλού ΒΓ (1490g)

115

Σύνολο Πρόωρων Νεογνών εξαιρετικά χαμηλού ΒΓ(990g)

30

Σύνολο Πρόωρων Νεογνών πριν τις 32 εβδομάδες (7ο μήνα)

154

Σύνολο Πρόωρων Νεογνών πριν τις 28 εβδομάδες (6ο μήνα)

38

Διακομιδές σε εξειδικευμένα Κέντρα Αθηνών & Θεσ/νίκης

41