Ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού του σώματος

thermokoitida zois

Η ενδυνάμωση του κορμού είναι ουσιώδης για την εξέλιξη αναπτυξιακών δεξιοτήτων. Ο κορμός είναι το κέντρο ελέγχου για οτιδήποτε κάνει το σώμα. Είναι δύσκολο για κάποιον να ισορροπήσει, να κάνει συντονισμένες κινήσεις χρησιμοποιώντας και τις δύο πλευρές του σώματος του, να καθίσει ευθυτενής σε μια καρέκλα, να κρατήσει ένα μολύβι, να κάνει σωστό έλεγχο ψαλιδιού ή να εκτελέσει πηδηματάκια αν δεν έχει έναν ισχυρό κορμό σώματος. Η μειωμένη δύναμη του κορμού μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της W- θέσης, καθώς και καθυστερημένη ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων. Επίσης στην αδυναμία διατήρησης μιας λειτουργικής στάσης τόσο στο σπίτι, όσο και το σχολείο.

Εδώ είναι μερικές βασικές ασκήσεις ενδυνάμωσης. Σιγουρευτείτε ότι όταν το παιδί εκτελεί τις ασκήσεις δεν κρατά την αναπνοή του γιατί τότε δεν χρησιμοποιεί σημαντικούς μυς του κορμού που στοχεύουν αυτές οι ασκήσεις.

-Γέφυρα. Το παιδί ξαπλώνει με την πλάτη και τα γόνατα λυγισμένα να ακουμπούν το πάτωμα. Ζητήστε του να σπρώξει δυνατά από τις φτέρνες δυνατά για να σηκώσει τον πωπό του από το πάτωμα. Σιγουρευτείτε ότι κρατάει το κεφάλι και τους ώμους στο πάτωμα. Προσπαθεί να κρατηθεί όσο περισσότερο μπορεί.

Πως μπορείτε να το τροποποιήσετε:

-Ζητήστε από το παιδί να ανεβάζει και να κατεβάζει με έλεγχο(μέχρι 3 επαναλήψεις).

-Τοποθετήστε ένα χνουδωτό κουκλάκι ανάμεσα στα γόνατα του παιδιού και ζητήστε του να το σφίγγει ενώ εκτελεί την άσκηση.

-Για μεγαλύτερη πρόκληση το παιδί τοποθετεί τα πόδια του σε μαξιλάρι ή μια μικρή μπάλα και προσπαθεί να διατηρήσει τη σταθερότητα ενώ κάνει τη γέφυρα.

-Σούπερμαν. Το παιδί βρίσκεται σε πρηνή θέση στο πάτωμα και προσπαθεί να σηκώσει τα χέρια ψηλά και μπροστά έτσι ώστε και το πάνω μέρος του κορμού να σηκωθεί από το πάτωμα.

Πως μπορείτε να το τροποποιήσετε:

-Μπορεί να σηκώσει τα πόδια του; Μπορεί να σηκώσει και τα χέρια και τα πόδια;

-Μπορεί να συγκρατήσει μία μπάλα ανάμεσα στα χέρια ή τα πόδια του ενώ είναι ψηλά;

-Τοποθετήστε ένα χνουδωτό κουκλάκι στην πλάτη του παιδιού για να ολοκληρώσει την άσκηση με τέτοιο έλεγχο έτσι ώστε να εμποδίσει την πτώση του.

-Για μεγαλύτερη διασκέδαση το παιδί πρέπει να φτάσει το χέρι σας για να πάρει ένα αυτοκόλλητο και να το κολλήσει στον τοίχο.

-Μπορείτε να δοκιμάσετε να εκτελέσει πάνω σε κούνια ή μία μεγάλη μπάλα όπου θα το συγκρατείτε.

-Σούπερμαν. Το παιδί βρίσκεται σε πρηνή θέση στο πάτωμα και προσπαθεί να σηκώσει τα χέρια ψηλά και μπροστά έτσι ώστε και το πάνω μέρος του κορμού να σηκωθεί από το πάτωμα.

Πως μπορείτε να το τροποποιήσετε:

-Μπορεί να σηκώσει τα πόδια το

Πηγή: Προσέγγιση